SAD KREĆE SEZ0NA BUBAŠVABA, JEDAN OD 0VA ČETIRI NAČINA ĆE IH SIGURN0 UBITI: Ev0 kako da se riješite 0VIH gadnih ŠTET0ČINA

Prisutnost žohara može dovesti do širenja raznih zaraznih bolesti, čineći svaki životni prostor nehigijenskim i nepoželjnim u kratkom vremenskom razdoblju.

Izazov leži u činjenici da ova problematična stvorenja imaju brzi reproduktivni ciklus, što njihovo iskorjenjivanje čini teškim zadatkom. Nadalje, njihova noćna priroda dodaje jezivi element, koji podsjeća na trenutke u horor filmovima koji jeze u kosti, dok bježe u vidokrug kad se svjetla naglo upale. Naše opsežno istraživanje bavilo se učinkovitim metodama istrebljenja žohara, otkrivajući najmoćnije oružje protiv ovih otpornih insekata.

Možete li mi dati više informacija o žoharima?
U stambenim područjima žohari su česti kukci spljoštenih tijela ovalnog oblika, dugih antena i izduženih nogu ukrašenih bodljama.

Životni ciklus žohara obuhvaća tri različite faze. Započinje stadijem jajeta, nakon čega se pojavljuju nimfe. Nimfe, koje karakteriziraju njihova ravna i ovalna tijela, manje su od odraslih i nemaju krila. S druge strane, odrasle jedinke, koje također imaju ravna i ovalna tijela, veće su i imaju potpuno oblikovana krila, iako određene vrste nemaju sposobnost letenja. Nadalje, odrasle jedinke imaju sposobnost polaganja grozdova jaja, pri čemu svaki grozd sadrži različiti broj jajašaca u rasponu od 10 do 50.

Kako prenosi Telegram.hr, zbog brzog razmnožavanja infekcije se brzo šire, a žohari u kratkom roku mogu postati značajan problem. Stručnjaci procjenjuju da jedan plodni odrasli žohar može dati do 30 000 potomaka godišnje.

Tipično, gdje se obično mogu naići na žohare?
Žohari se okupljaju na određenim mjestima, često tražeći mračna i skrivena mjesta poput ladica, ormara i donjih strana uređaja. Također imaju sklonost prema područjima s hrpama kartona i vlažnim okruženjima kao što su podrumi i ormari.

Žohari, iako se obično povezuju s kućnim štetočinama, nisu ograničeni na unutarnje sredine. Često obitavaju u blizini domova i čak se mogu infiltrirati u životne prostore kroz transportne kontejnere tijekom selidbe. Unatoč tome, njihov opstanak ovisi o dostupnosti hrane i vlage, što rezultira većom prevalencijom u kuhinjama i kupaonicama.

Kako prepoznati znakove najezde žohara?
Pitanje najezde žohara ima veliku važnost. Indikacije da su vaš dom napali žohari sastoje se od otkrivanja izmeta ili jaja unutar ormarića i ladica, susretanja s neugodnim mirisima, susretanja s mrljama (tragovi tekućeg izmeta koji ostaju dok gmižu), pa čak i svjedočenje ozljedama nanesenim kožnim ili kartonskim predmetima po cijelom prostoru. domaćinstvo.

Lako se može otkriti najezda žohara promatranjem iznenadnog raspršivanja ovih insekata u pukotine i tamne kutove kada se tijekom noći brzo pritisne prekidač za svjetlo.

U kojoj mjeri žohari mogu naštetiti kućanstvu?
Iako je šteta koju žohari uzrokuju prebivalištu minimalna, budući da mogu oštetiti kartonske i kožne predmete ili ostaviti za sobom fekalne mrlje, postoje dodatni rizici povezani s najezdom ovih insekata.

Žohari posjeduju sićušne bodlje na svojim nogama koje su savršeno prikladne za skupljanje i utočište raznih bolesti i klica. Ovi otporni insekti imaju sposobnost prenošenja niza bolesti, uključujući salmonelu, koleru, dizenteriju, gastroenteritis, listeriju, pa čak i trbušni tifus. Osim toga, mogu širiti bakterije E. coli, staphylococcus aureus i streptococcus, a njihov izmet može izazvati alergijske reakcije i epizode astme.

Jedna od najučinkovitijih metoda za borbu protiv žohara

Kada je riječ o uklanjanju žohara, postoje brojne dostupne metode, a sve su prikladne za obavljanje ovog neugodnog zadatka unutar granica vlastitog doma.

U borbi protiv žohara ove se metode smatraju najučinkovitijim raspoloživim sredstvima.

Proizvod poznat kao soda bikarbona svestrani je sastojak koji se koristi u raznim kulinarskim i kućanskim primjenama.

Kada je u pitanju istrebljenje žohara, soda bikarbona se pokazala vrlo učinkovitom. Nakon što se proguta, soda bikarbona inicira nakupljanje plinova u tijelu žohara, što u konačnici dovodi do njegove smrti. Ipak, valja napomenuti da soda bikarbona ne mami osobito žohare.

Kako biste naveli žohare na konzumaciju sode bikarbone, ključno je pomiješati jednake količine sode i običnog šećera, zatim smjesu staviti na tanjur i postaviti zamku na mjesta gdje se žohari okupljaju. Drugi način je namamiti žohare lukom posutim sodom bikarbonom, no važno je biti oprezan ako su prisutni psi jer je luk otrovan za njih.
Borna kiselina je kemijski spoj koji se obično koristi u razne svrhe.

Iskorijenjivanje najezde žohara može se brzo postići upotrebom borne kiseline. Ova vrlo otrovna tvar ima sposobnost eliminirati više generacija ovih nametnika.

Za postizanje čvrste tvari bitno je pomiješati ekvivalentne količine borne kiseline, šećera i vode. Dobivena masa se zatim može oblikovati u kuglice ili male cilindre i strateški postaviti na područja koja posjećuju žohari. Početna skupina žohara će konzumirati tvar, a potom će se vratiti u svoja skrovišta gdje će dočekati svoju smrt. Nakon toga, drugi val žohara naići će na izmet i beživotna tijela otrovanih insekata, nesvjesno gutajući otrovne ostatke i doživjeti istu sudbinu.

Sprejevi prožeti mirisima citrusa ili peperminta
Za odvraćanje žohara može se koristiti sprej od citrusa ili paprene metvice. Dok ljudi obično uživaju u ovim divnim mirisima, oni imaju suprotan učinak na žohare, tjerajući ih da se žurno povuku.

Primjena ovih divnih mirisa može se postići različitim metodama. Bočica s raspršivačem napunjena vodom može se pomiješati s nekoliko kapi eteričnih ulja, stvarajući snažnu mješavinu koja se može prskati na područja gdje postoji vjerojatnost pojave žohara. Alternativno, u kantu vode možete uliti nekoliko kapi limunovog soka ili eteričnog ulja paprene metvice, a ovaj osvježavajući pripravak možete koristiti za brisanje podova i čišćenje radnih površina.

Dijatomejska zemlja je vrsta sedimentne stijene koja se sastoji od fosiliziranih ostataka dijatomeja.

Isprobana tehnika za uklanjanje žohara i drugih nametnika je primjena dijatomejske zemlje. Ovaj organski insekticid sastoji se od ostataka morskih organizama, čiji nazubljeni rubovi režu tijela gmižućih žohara, dovodeći do njihove dehidracije i smrti. Budite sigurni, dijatomejska zemlja ne šteti ljudima ni kućnim ljubimcima.

Primjena ove tehnike nevjerojatno je jednostavna. Kako biste učinkovito ciljali na područja koja često obilaze žohari, poput ormara, kuhinjskih uređaja i podrumskih podova, jednostavno nanesite tanak sloj otopine.

Koje mjere se mogu poduzeti kako bi se izbjegla prisutnost žohara?

Kada se suočite s najezdom žohara, uklanjanje ovih nametnika može se pokazati kao težak zadatak. Upravo zbog toga preporučljivo je pridržavati se stare poslovice „bolje spriječiti nego liječiti“. Kako biste izbjegli prisutnost žohara u svom stambenom prostoru, razmislite o primjeni sljedećih korisnih preporuka.

Održavanje čistoće u stambenom prostoru.
Održavanje čistog životnog okoliša vrlo je učinkovito u odvraćanju od prisutnosti žohara. Preporučljivo je pristupiti čišćenju nakon kuhanja i obroka, odmah obrisati sve prolivene tvari i redovito odlagati kućni otpad. Također se preporučuje ograničavanje aktivnosti prehrane na određena područja kao što su kuhinja ili blagovaonica, umjesto uživanja na kauču ili u spavaćoj sobi.

Rješavanje curenja i područja zahvaćenih vlagom
Kako bi se osigurao opstanak žohara, ključno je pozabaviti se svim izvorima vlage, uključujući cijevi koje cure, krovne otvore, hladnjake i slavine. Popravak ovih izvora je neophodan. Dodatno, preporučljivo je uložiti u odvlaživač zraka za podrum kako bi se eliminirala postojeća vlaga.

Pukotine
Kako biste spriječili infiltraciju žohara i drugih štetočina, savjetuje se da zatvorite sve otvore ili pukotine na vratima, prozorima i temeljima vašeg doma. Čak i najsitnije pukotine mogu poslužiti kao ulazne točke za ove neželjene posjetitelje, posebno tijekom nižih temperatura.

Okoliš kuće karakterizira prirodni okoliš.
Kako bi se spriječilo traženje utočišta u kući i oko kuće od žohara, preporučljivo je održavati određenu udaljenost između nastambe i vanjskih elemenata kao što su grmlje, biljke i gomile drva. Na taj će se način žohari odvratiti od korištenja ovih vanjskih resursa kao mjesta za skrivanje tijekom toplije sezone i od infiltracije u kuću kad temperature padnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)