N0VAK Đ0K0VIĆ JEDE NAJSKUPLJI MED NA SVIJETU: Zbog ČUD0TV0RN0G sastojka, samo 5OO grama K0ŠTA više 0D 27O MARAKA

Vrijednost Manuka meda, koji pije Novak Đoković, zaista je nemjerljiva.

Novak Đoković je u svojoj publikaciji “Serviraj za pobjedu” iz 2013. otkrio značajnu prehrambenu tajnu: novozelandski manuka med. Svakog jutra započinje dan unosom dvije žličice ovog meda s velikom čašom vode sobne temperature. Ne samo da se na njega oslanja u svojoj jutarnjoj rutini, već ga uključuje iu svoj dnevni režim, pa čak i konzumira u pauzama na teniskom terenu. Dok je eksperimentirao s različitim namirnicama, Đoković je otkrio da čokolada daje početni “wow” efekt, ali se energetski poticaj smanjuje unutar trideset minuta. Kako je Đokoviću potrebna stalna energija tijekom dana, on se odlučuje za najskuplji dostupni med. Dakle, što ga čini najskupljim?

Globalno širenje krivotvorenih verzija manuka meda postalo je prevladavajući problem. Ovaj jedinstveni proizvod dobiva se iz cvjetova biljke manuka, grma porijeklom s Novog Zelanda. Glavna komponenta ovog meda, metilglioksal (MGO), ne samo da pridonosi njegovim prepoznatljivim svojstvima, već i podiže njegovu vrijednost. MGO posjeduje snažno antibakterijsko svojstvo, što je zapravo slučajni ishod proizvodnje medonosnih pčela. Posljedično, manuka med se smatra najkorisnijim medom dostupnim u cijelom svijetu.

Tvar koja je opsežno istražena također je predmet istraživanja. Njemački znanstvenici uspoređivali su uzorke i utvrdili da najfiniji manuka med sadrži koncentraciju od 38 do 761 mg/kg, dok obični med sadrži samo do 5 mg/kg. Med s većim udjelom ovog sastojka uvijek je skuplji. Ilustracije radi, cijena meda od 100 mg/kg u pravilu je oko 100 KM, dok med s 500 mg/kg metilglioksala prelazi 270 maraka za pola kilograma. Na razliku u količini utječu čimbenici kao što su sezona i točno podrijetlo, a najviša kvaliteta dolazi iz neukroćenih regija Novog Zelanda.

Treba napomenuti da postoji značajna prisutnost krivotvorenog manuka meda koji se prodaje. Kako bi se osigurala autentičnost, stručnjaci snažno preporučuju kupnju samo od certificiranih proizvođača. Pravi manuka med identificiran je oznakom UMF (Unique Manuka Factor), što znači “jedinstveni manuka faktor”. Uz ovu oznaku nalazi se brojčana vrijednost, s većim brojevima koji označavaju med vrhunske kvalitete koji se može pohvaliti višim razinama MGO.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)