PČELARI 0TKRILI KAKO DA 0DMAH PREP0ZNATE DA LI JE MED PRAVI: Znaćete ako uradite 0V0 sa KAŽIPRST0M I PALCEM

Bilo da ste bolesni ili želite da ojačate imunitet, zasladite se ili pak pripremite dijetalni napitak, med je idealna namirnica. Bogat vitaminima i mineralima, sa antiupalnim svojstvima, svakako bi trebalo da ga imate u kući.

Ipak, malo je onih koji pouzdano znaju da izaberu pravi med, čist i prirodan.

Ovo su neki od trikova koje većina pčelara deli sa svojim kupcima.

  1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca. Nešto meda će upiti koža jer je čist med dobar za nju. Prirodni med nije lepljiv, a ako je ono što utrljate lepljivo, znači da u njemu ima šećera ili veštačkih zaslađivača.
  2. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina poput mrava. Mravi neće dirati prirodni med.
  3. Napunite čašu vode i dodajte kašičicu meda. Čist med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni će početi da se otapa.
  4. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, a voda iz veštačkog će ga navlažiti.
  5. Od pravog meda imaćete osećaj bockanja u ustima pre nego što ga progutate.
  6. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo se čuva, dok će se pravi med vremenom kristalizovati.
  7. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode, pa će sprečiti paljenje.

(Espreso/informer/prenela P.V.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)