0TAC ČETV0R0 DJECE iz BiH berući 0V0 V0ĆE sagradio kuću i kupio 3 auta (VIDE0)

Marko Jurešić, stanovnik Busovače u Bosni i Hercegovini, godinama se bavi branjem borovnica, čime u roku od mjesec dana skupi dovoljno sredstava za kupnju rabljenog vozila.

Dotični čovjek razmišlja o nevoljkosti brojnih nezaposlenih da se upuste u mukotrpan posao branja šumskih plodova, posao koji mu je omogućio izgradnju kuće, nabavku tri vozila i odgoj četvero djece.

Srećko Stipović, autor priče objavljene na svom YouTube kanalu, tvrdi da borovnica, vrlo traženo šumsko voće, nikada nije bilo tako rano i po tako visokoj cijeni.

Srećko, koji je s Markom proveo jedan dan u branju borovnica na Busovačkoj planini, pripovijeda o mukotrpnom zadatku lociranja Marka u golemom terenu. Potražnja za borovnicama je porasla, a cijene su dosegle nevjerojatnih deset eura po kilogramu. Markovo umijeće u branju borovnica je izvanredno, jer u jednom danu skupi i do stotinu kilograma. Zaista je zapanjujuće da obilne, velike borovnice u šumi propadaju zbog nedostatka pojedinaca koji bi ih mogli brati.

Marko samouvjereno balansira na kosini, s lakoćom čupajući plodove s grane. Prepričava čest odgovor koji dobije kada se spomene cijena od 20 maraka: “Oni tvrde da je skupo”. Marko izaziva ove pojedince, pozivajući ih na fizički napor potreban da bi se podigao kilogram upravo s te kosine, tvrdeći da bi onda 200 maraka bilo razumno.

Marko, koji ima problema s leđima, suočava se s velikim izazovima kada je riječ o ručnom branju borovnica. Kako bi ublažio tegobe, prije zadatka povremeno uzima lijekove. No, unatoč tim preprekama, duhovito uspijeva skupiti oko 10 do 15 kilograma borovnica. Nevjerojatno, u nekim prilikama čak postiže impresivan pothvat skupljanja i do 100 kilograma u jednom danu.

Prema Srećkovim riječima, cijena za sto kila je 20 maraka, što ukupno iznosi 2.000 maraka.

“Dobro, onda ćemo to učiniti 12 maraka”, odgovara Marko, potičući drugu osobu da brzo donese odluku kako bi se mogli vratiti kući. Napominje i da je svojedobno kupio automobil od zarade koju je zaradio branjem borovnica prije nekoliko godina.

Nastavio je pojašnjavati, navodeći da je nedavno nabavio još jedan, točnije onaj koji se nalazi dolje u potoku.

Srećko se raspituje o veličini vašeg voznog parka.

Ukupno su tri auta.

Trenutno ste bez posla?

Marko, koji je zaposlen u industriji šumskih proizvoda, ističe mogućnost zarade radom i upornošću. Svoj rad opisuje kao osobni odmor, ističući ispunjenje koje donosi.

“Savršeno mi pristaje. Kad zarađujem, osjećam se ispunjeno. Nema zagađenja, nema kome odgovarati… Biram što želim i uživam u svakom trenutku. Jednostavno donesem svoju hranu i to izdržava me cijeli dan”, objašnjava, ističući da čak i kada bi mu neka tvrtka ponudila pozamašnu plaću, ipak radije ne bi radio za njih.

Srećko priznaje, “Primjećujem da ste i kuću povećali.” Marko, nastavljajući marljivo raditi, ubacuje se: “Ipak! Ja sam sve konstruirao od nule.

Neko vrijeme prije svog pohoda na žetvu, živio je kao podstanar, razmišljajući o mogućnosti preseljenja u Njemačku ili drugu stranu državu. Unatoč tome, ovaj pojam već neko vrijeme nije ulazio u njegova razmišljanja.

Kad nisam imao ništa, razmišljao sam o putu u Njemačku. Tada sam bio samo podstanar. Međutim, stvari su se okrenule kada sam počeo iskorištavati prilike. Trenutno sam gospodar svoje sudbine. Imam slobodu ustati po vlastitom nahođenju, raditi do mile volje i vratiti se kući u slobodno vrijeme.

Često se susreće s neukroćenim stvorenjima usred šume. Jedno od tih bića je ženka jelena, iako ona također tvrdi da se povremeno pretvara u medvjeda.

Zagrlite svog unutarnjeg medvjeda, ali zapamtite da medvjed slijedi svoj vlastiti put. Ovo mjesto obiluje borovnicama, a ne beru ih samo mladi, već i umirovljenici. Ovi umirovljenici imaju mirovine, ali što će im to? Svojim teško zarađenim novcem plaćaju lijekove i kupuju bitne artikle poput ulja. No, evo ih, beru borovnice bez naknade. Okupljaju se koliko god mogu, znajući da će njihov trud na kraju biti uzaludan“, objašnjava.

Marku, marljivom radniku, prilika za zaposlenje nikad ne nedostaje. Nakon završetka sezone borovnica, neprimjetno prelazi u branje brusnica. Koncept besposlice ga zbunjuje, jer ne uspijeva razumjeti zašto neki pojedinci odlučuju izbjegavati posao.

Marko, kaže, nije siguran do koje granice neće ići, sugerirajući da im je možda zgodnije kada nešto dobiju besplatno.

POGLEDAJTE VIDEO U NASTAVKU ISPOD REKLAMA DOLE:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)