MAST 0D NEVENA: Kažu Da Nema Kožne Bolesti Koju 0vaj Prirodni Preparat Neće Smiriti

Nevenova mast je dragoceni preparat koji bi trebalo da nađe mesto u svakom domaćinstvu, zbog svojih izvanrednih svojstava koje pruža priroda. Calendula officinalis, poznata kao neven, koristi se u raznim oblicima kao ulje, čaj ili krema, te je široko prihvaćena u kozmetici i medicini, posebno za tretiranje kožnih problema poput ekcema, akni i hemoroida.

U antičko doba, neven je bio cenjen zbog svojih podmlađujućih svojstava, a cvetovi su se čak koristili kao dekoracija hrane.

Mnogi smatraju da je nevenova mast najbolji prirodni melem za kožu, efikasan kod različitih kožnih bolesti zahvaljujući svojim antimikrobnim, antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima, što je priznato i u savremenoj medicini.

Osim za kožne tegobe, nevenova mast se koristi i za lečenje rana koje teže zarastaju, ogrebotina, opekotina, kurjeg oka, bradavica i drugih stanja koja zahtevaju regeneraciju kože.

Kako biste iskoristili benefite nevenove masti kod kuće, možete je pripremiti sami. Evo kako:

KREMA OD NEVENA I MASLINOVOG ULJA:

SASTOJCI:

2 šolje nevenovih latica
1 šolja maslinovog ulja
1/4 šolje pčelinjeg voska u grudvicama
10 kapi eteričnog ulja lavande
PRIPREMA:

U loncu od nerđajućeg čelika, lagano zagrejte maslinovo ulje zajedno s nevenovim laticama.
Mešajte na blagoj vatri dok se sadržaj ne sjedini. Pazite da temperatura ulja ne pređe određeni nivo kako biste izbegli prekomerno zagrevanje.
Nastavite mešati tokom sledeća 2 sata kako bi se oslobodile sve lekovite komponente iz nevenovih latica.

U međuvremenu, otopite pčelinji vosak na blagoj vatri, vodeći računa da ne pređete odgovarajuću temperaturu.
Nakon što prođe 2 sata, procedite latice iz ulja i pažljivo ih iscedite kako biste dobili maksimalnu količinu ulja.

Postepeno dodajte toplo ulje u posudu s rastopljenim voskom, mešajući dok se sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte eterično ulje lavande kao prirodni konzervans i za umirujući efekat.
Sipajte gotovu nevenovu mast u čiste, tamne tegle ili posude i ostavite da se potpuno ohladi pre zatvaranja. Čuvajte mast na hladnom i tamnom mestu kako bi zadržala svoja lekovita svojstva.

Nevenova mast je višenamenski prirodni preparat koji ne samo da pomaže u održavanju zdrave kože, već može da pruži olakšanje i kod brojnih drugih zdravstvenih problema. Pre upotrebe, posebno ako imate alergije ili specifične zdravstvene probleme, konsultujte se sa stručnjakom kako biste bili sigurni da je ovo rešenje prikladno za vas. Uživajte u beneficijama nevenove masti kao deo vaše svakodnevne nege kože i zdravlja!

DOMAĆA MAST OD NEVENA: Prirodni lek za kožne probleme

Za pripremu domaće masti od nevena biće vam potrebno:

50 svežih cvetova nevena
4 kašike svinjske masti
Postupak pripreme je jednostavan:

Iskidajte latice nevena i lagano ih propržite na vrućoj svinjskoj masti dok ne uvenu.
Ostavite smesu da odstoji jedan dan. Nakon što smesa odstoji, ponovo lagano zagrejte i procedite kroz gazu u male staklene teglice. Zatvorite teglice i čuvajte mast na hladnom mestu. Koristite je nanoseći je na bolna i upaljena mesta.

Mast od nevena, poznata i kao nevenova mast, ima široku primenu zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima.

Evo još informacija o njoj:

Kožna oboljenja:
Nevenova mast je efikasna za tretiranje različitih kožnih oboljenja kao što su ekcemi, psorijaza, akne, seboreja i infekcije kože izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama. Ona pomaže u smirivanju upala, ublažavanju svraba i iritacija, te podsticanju regeneracije kože.

Ožiljci i fleke:
Redovnom upotrebom, nevenova mast može pomoći u smanjenju vidljivosti ožiljaka od akni, opekotina ili drugih povreda. Takođe može posvetliti tamne fleke na koži.

Proširene vene i hemoroidi:
Za proširene vene, mast od nevena može poboljšati cirkulaciju i umanjiti osećaj težine i bol. Kod hemoroida, koristi se za smirivanje svraba, iritacije i ublažavanje nelagodnosti.

Zaštita kože:
Nevenova mast se takođe koristi kao prirodni balzam za negu suve i osetljive kože. Njena blaga formulacija čini je pogodnom za svakodnevnu upotrebu za održavanje zdravlja kože.

Antioksidativna svojstva:
Zahvaljujući antioksidantima koje sadrži, nevenova mast pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, što doprinosi opštem zdravlju kože.

Primena u kozmetici:
Često se koristi u formulacijama prirodne kozmetike zbog svojih umirujućih i regenerativnih svojstava. Dodaje se u kreme, losione, balzame za usne i druge proizvode za negu kože.

Prirodni sastojci:
Domaća mast od nevena može se lako napraviti kod kuće koristeći sveži neven, maslac ili druga prirodna ulja kao bazu. Ovo je idealno za one koji žele izbeći komercijalne proizvode sa sintetičkim sastojcima.

Korišćenje nevenove masti treba prilagoditi individualnim potrebama i problemima kože. Pre upotrebe na većim površinama ili kod ozbiljnijih zdravstvenih stanja, preporučuje se konsultacija sa dermatologom ili lekarom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)