0V0 JE 0RIGINALNI B0SANSKI RECEPT: Baklava koja se T0PI u ustima, B0LJU NIKAD NISTE PR0BALI!

Za one koji se ne pitaju koji recept izabrati, dozvolite mi da vam predstavim onaj autentični porijeklom iz srca Bosne. U ovoj regiji, obrok u posebnim prilikama i običnim danima ne bi bio potpun bez prisustva ove divne slatke poslastice.

Sastojci:

Za koru za baklavu potrebno je:

1 kg prethodno pripremljenog filo tijesta,
900 g sitno mljevenih oraha,
100 g grubo sjeckanih oraha,
150 g šećera,
250 g putera i
100 ml ulja.
Za sirup pripremiti:

1 kg šećera, vodu
i sok od limuna.

Priprema:

Za preljev jednostavno pomiješajte šećer i vodu u loncu, pazite da razina vode bude dva prsta iznad šećera. Započnite kuhanjem preljeva na visokoj vatri otprilike 20 minuta, iako može biti dovoljno i kraće vrijeme. Važno je postići konzistenciju koja nije pretjerano gusta, već je negdje između sirupa i vode. Kad je kuhano, u preljev dodajte narezani limun i ostavite da odstoji.

Ovaj korak je ključan jer se preljev mora dovoljno ohladiti prije nego što se može preliti preko baklave. Nastaviti tako što ćete rezati kore po veličini tepsije u kojoj ćete peći baklavu. Zatim na laganoj vatri otopite maslac pazeći da ne promijeni boju i pomiješajte ga s uljem. Sastavljanje baklave započnite tako što ćete u tepsiju staviti tri kore koje ćete premazati toplom mješavinom maslaca i ulja kako bi kora fino zakrckala. Na ove prve tri kore ravnomerno rasporediti sve seckane orahe. Na to složiti još dvije kore i namazati ih smjesom maslaca i ulja (ili smjesu možete nanijeti na svaku pojedinačnu koru). Preko ovog sloja posuti mljevene orahe prethodno pomiješane sa 150 grama šećera. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Da biste dovršili proces, nanesite sloj maslaca na tri lista tijesta i stavite ih na vrh baklave, ostavljajući posljednji list netaknut. Prije rezanja rukama nježno pritisnite i poravnajte baklavu. Na kraju baklavu narežite na komade u obliku romba. Za početak stavite u pećnicu i postavite temperaturu na 190 stupnjeva. Ostavite da se peče desetak minuta, odnosno dok ne dobije nježnu nijansu smeđe boje. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 45 minuta kako biste osigurali temeljito sušenje. Ako predviđate mogućnost da pretjerano potamni, jednostavno ga prekrijte aluminijskom folijom i nastavite s pečenjem.
Da biste utvrdili da li je baklava u potpunosti pečena, vilicom provjerite ima li na njenom dnu znakova pečenja. Kad je baklava vruća preliti je hladnim dresingom i pritisnuti tepsijom ili plehom da se kora izravna. Važno je da se baklava ne pritiska duže od deset minuta. Za optimalan okus, ostavite baklavu da odstoji na hladnom mjestu jedan do dva dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)