D0MAĆI SIRUP 0D MASLAČKA: Ljek0vita superhrana k0ja ne k0šta ni eura

Sezona je maslačaka. Pronađite komadić trave daleko od prometnog kaosa i zagađenja, uberite njihove cvjetove i stabljike te pripremite domaće pripravke za prevenciju kašlja i mnogih drugih bolesti.

Maslačak je vrlo zdrava samonikla biljka iz obitelji Asteraceae, bogata vitaminima A i C te kalcijem, kalijem i natrijem. Vrlo je ljekovita biljka koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, snižava kolesterol, jača krv i pomaže u liječenju alergija.

Maslačak je ljekovita samonikla biljka koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, snižava kolesterol, jača krv i pomaže u liječenju alergija.

Raste na livadama s blagom i hladnom klimom i može se koristiti od korijena do cvjetova. Od njezina korijena često se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a preporučuje se i osobama s dijabetesom.

Vjeruje se da stabljike maslačka čiste tijelo jer reguliraju metabolizam te čiste krv i želudac. Najpoznatiji su po svojoj pomoći u rješavanju problema virusnih bradavica. “Mlijekom” iz sredine stabljike treba mazati bradavicu dok se ne osuši i otpadne.

Sirup za ublažavanje upale grla
Upaljeno grlo: Napravite spasonosni sirup koji dokazano umiruje upalu grla
Listovi maslačka (divlji korijen) u rano proljeće mogu se koristiti u salatama i varivima te se preporučuju trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi. Cvjetovi maslačka također su jestivi i najbolje ih je brati u podne kada su najotvoreniji.

Sirup ili “med” najčešće se radi od cvjetova maslačka i može se dodavati raznim slasticama ili piti samostalno kao lijek ili prvenstveno kao sirup za kašalj za djecu.

Sastojci za sirup od maslačka:

200 g cvjetova maslačka sa peteljkama
2 limuna
1,5 litara tople vode
1 kg šećera

Priprema sirupa od maslačka:

  1. Stabljike i cvjetove maslačka nasjeckajte i prelijte vrućom vodom.
  2. Dodajte narezani limun ili sok od iscijeđenog limuna i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
  3. Tekućinu procijediti, pošećeriti i kuhati još 15 minuta.
  4. Vrući sirup ulijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili staklenke i pažljivo zatvorite poklopce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)