K0PRIVA NIJE 0BIČNA TRAVA: dr Perišić PREP0RUČUJE da je jedete više. 0sim vitamina C, beta-karotena i mangana, B0GATA je i GV0ŽĐEM.

Ako sami berete koprivu, važno je da je dobro operete. Ostavite da se namače pod hladnom tekućom vodom 15 minuta. Nosite rukavice da vas ne opeče, protrljajte ih i kako to radite žar će otpasti

Kopriva nije obična korova: dr Perišić preporučuje da je jedete više, jer je bogata gvožđem pored vitamina C, beta-karotena i mangana. Shutterstock
Mlade koprive su već prisutne u prirodi, pa je ovaj divlji lijek najbolje koristiti u ishrani kao varivo za pite ili kajganu, ili kao svježu salatu.

Pored mladih listova, koji su već spremni za berbu, lekovita svojstva imaju i koren i seme koprive. Zdravo mlado lišće se često naziva ‘Zara’.

– Ako sami berete koprivu, obavezno je dobro operite. Ostavite da se namače pod hladnom tekućom vodom 15 minuta. Nosite rukavice da vas ne opeče, protrljajte, a kada to učinite, žar će otpasti – to je poruka profesora. Zdravstveni saveti našeg renomiranog gastroenterologa dr Vojislava Perišića su dobrodošli.

Možete pripremiti čaj od koprive, dinstati ga, dodati u supe ili napraviti sok.

– Ako vam u krvi nedostaje gvožđa, najbolje je da ga pomešate sa dva jaja ili 200 grama crvenog mesa (junećeg), jer će to dodatno povećati apsorpciju ovog važnog minerala. Koprive se mogu pripremiti i kao spanać: kratko ih blanširati, propržiti luk na tiganju na malo ulja i sve izmiješati. Popularni su i spanać, šargarepa, kukuruzno brašno… odlično idu uz pavlaku ili malo kajmaka.

Ako neko želi da koristi tinkturu koprive za ispravljanje anemije, to treba da zna.

– Ne morate da pamtite kapi, znate koliko da sipate u kojoj situaciji. Preporučujem da uzmete najmanje osam miligrama gvožđa, tačan broj kapi je ono što ćete videti kada pročitate uputstva na bočici ili pakovanju. Trebalo bi da kažu koliko kap sadrži, tačna količina varira, pa sabirajte kapi dok ne dođete do osam miligrama. Ako imate tešku anemiju, trebali biste uzimati 15 mg dnevno.

Čaj od koprive treba piti četiri sedmice, a za prevenciju se može koristiti svaki dan tokom cijele godine. Gvožđe možete pripremiti iz svih delova ove biljke, a jedna šoljica sadrži 1,45 mg gvožđa, što zadovoljava naše dnevne potrebe za ovim mineralom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)