H0LESTER0L SE TEŠKO 0TKRIVA, A STVARA MN0GE POSLJEDICE: KARDI0L0ZI upozoravaju da se prvi SIMPT0M javlja u 0V0M DIJELU TIJELA

Prvi simptom visokog holesterola se javlja u jednom dijelu tijela i sprječava nas da imamo bilo kakvu fizičku aktivnost.

Visok holesterol u krvi je postao zdravstveni problem koji pogađa ogroman broj ljudi, a među njima je i sve više mladih. Može prouzrokovati ozbiljne posljedice u organizmu, jer su simptomi skoro neprimetni.
Međutim, prvi primetni signal visokog holesterola mogao bi da se uoči na jednom dijelu tijela, iako je poznato da visok nivo ovog jedinjena u organizmu, nažalost, ne pokazuje nikakve znake, kako bismo ga na vrijeme smanjili, sve dok stanje ne postane kritično i izazve neki problem u našem tijelu, poput srčanog ili moždanog udara, piše Eklinika.
Na osnovu simptoma koji su sami uočili i prijavili ljekarima, kardiolozi su, kao jedan od prvih primjetnih znakova visokog holesterola, izdvojili određeni osećaj u kuku koji može da nas upozori da „holesterol preuzima arterije“, odnosno da su arterije opterećene velikom količinom plaka nakupljenih na zidovima.
Prisustvo visokog holesterola se teško otkriva

Poznato je da visok holesterol nema baš običaj da „objavi svoje prisustvo“ i upozori čovjeka na opasan nivo masnoća u krvi, ali, ljekari savjetuju da ga treba otkriti prije nego što izazove niz komplikacija – od srčanih bolesti do moždanog udara. Simptomi visokog holesterola pojavljuju se tek kada on počne da začepljuje arterije, a jedan signal to procesa pojaviće se u kukovima.
Dr Rodney Foale, kardiolog na The Harley Street Clinic, koja je dio HCA Healthcare UK, podsetio je da ako se ne liječi, visok holesterol tokom vremena može da dovede do ateroskleroze – stanja u kojem se arterije blokiraju masnim supstancama koje se nazivaju plakovi.
Glavni sastojci skriveni u plakovima su masne supstance, ćelijski otpadni proizvodi, kalcijum, fibrin i holesterol. Kada se arterije napune ovom mješavinom, postaju tvrde i krute. Naravno da to nije idealno okruženje za protok krvi i u tom slučaju „na udaru su noge“.

Kukovi šalju upozoravajući znak
U nekim slučajevima, ljudi koji ne leče visok holesterol mogu da dođu u rizik da razviju perifernu arterijsku bolest, oblik kardiovaskularne bolesti kada nakupljanje masnih naslaga, holesterola i drugih otpadnih supstanci, blokira arterije i ograniči dotok krvi u mišiće nogu, objašnjavaju stručnjaci. Prvi primjetni simptom periferne arterijske bolesti je klaudikacija – bol u mišićima izazvan nedostatkom kiseonika. Ta vrsta bola može da se proširi na kukove i često se pojavi tokom neke aktivnosti. Istraživanja su pokazala da ovaj bol nestaje nakon nekoliko minuta odmora.
Stručnjaci Cleveland Clinic navode da je ovaj znak upozorenja dovoljno ozbiljan kako bi spriječio čovjeka da se bavi nekom fizičkom aktivnošću ili čak i da lagano potrči. Međutim, kukovi nisu jedina oblast koja bi mogla da „objavi vest o nagomilanom holesterolu“ u arterijama, jer zadnjica, listovi, butine i stopala takođe mogu da „uključe alarm“.

Osim bola u različitim delovima tela, periferna arterijska bolest može da izazove i druge probleme kao što su:
-Gubitak dlake na nogama
-Utrnulost ili slabost u nogama
-Krti, lomljivi i spororastući nokti na nogama
-Čirevi (otvorene rane) na stopalima i nogama, koji ne zarastaju
-Promjena boje kože na nogama, kao što je blijeda ili plava
-Sjajna koža
-Erektilna disfunkcija (kod muškaraca)
-Smanjenje mišića na nogama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)