PRIČA PENZI0NERKE: ‘S 8OO eura penzije 0 LJET0VANJU samo sanjam’

Četrdeset godina svoga života gospođa Nena posvetila je radu s vjerom da će odgovornim životom i naporom doći i zaslužena nagrada u mirovini. Međutim, nakon dugog radnog vijeka, suočava se s razočaranjem zbog niskih mirovina u Hrvatskoj. Iako s primanjem od 800 eura spada u dobrostojeće umirovljenike prema hrvatskim standardima, ta suma joj ne omogućuje ostvarenje snova o putovanjima ili ljetovanjima na Jadranu.

Gospođa Nena je tokom svog radnog vijeka, koji je provela radeći u obrazovanju sa djecom s teškoćama u razvoju, dala svoj maksimum. Unatoč odricanjima i skromnom životu, nije uspjela osigurati veće financijske pričuve za umirovljeničke dane. Njena mirovina od 800 eura, iako iznad prosjeka, jedva pokriva osnovne mjesečne troškove koji su u porastu.

Kako navodi, inflacija je pogodila sve, a mnogi umirovljenici se suočavaju s dodatnim troškovima za popravke doma ili stanova. Situacija je posebno teška za one koji se bore s minimalnim primanjima te ne mogu priuštiti ni osnovne potrebe iznad plaćanja računa i hrane. San o ljetovanju ili plaćanju medicinskih zahvata postaje nedostižan luksuz za većinu umirovljenika.

Gospođa Nena smatra da je jednak izračun mirovina za sve umirovljenike nepravedan, s obzirom na razlike u radnom stažu i doprinosima. Podržava promišljanje visoko obrazovanih umirovljenika koji smatraju da bi socijalni status umirovljenika trebao biti riješen kroz socijalnu politiku. Također, vjeruje da bi mirovine trebale biti dostatne za pristojan i dostojanstven život za sve one koji su cijeli radni vijek uplaćivali doprinose.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)