Ako vas muškarac 0VAK0 gleda, voljet će te do kraja ŽIV0TA: PSIH0L0G VLADETA JEROTIĆ 0tkriva kako muškarac GLEDA ženu koju V0LI

– Nakon višegodišnjeg posmatranja (kao psihoterapeut), i samog sebe kako muškarci najčešće gledaju na žene, otkrio sam sedam mogućih tipova muškaraca – napomenuo je Vladeta Jerotić. Pokušajte ih pokazati i dati neko objašnjenje:

Vladeta Jerotić napominje da sam godinama posmatrajući (kao psihoterapeut) i sagledavajući sebe kako muškarci najčešće gledaju na žene, otkrio sedam mogućih tipova muškaraca. Pokušajte ih pokazati i dati neko objašnjenje:


Muškarčev nježni (i duži) pogled prema ženi je vjerovatno najpoželjniji, jer je najbliži idealu u kojem bi muškarac želio da vidi ženu po sunčanom danu gledajući u nju (i to dužim pogledom!) . Ovo je muška šansa da je voli, možda, zauvek (i srećan brak!).

Muškarac koji nježno gleda ženu (na prvi pogled) pokazuje da je imao sretno djetinjstvo, te da je majka voljela i voljela i muž i djeca.

Čovjekov sažaljen pogled na ženu otkriva nam osjetljivog i sažaljivog čovjeka koji je od ranog ili kasnog djetinjstva pa nadalje na svoju majku gledao kao na neku vrstu mučenice (ponekad i mučenice istine i sebe), koju razni suze na neki način. Njen muž (njegov otac), možda također iz nje ili njegove porodice. Ako se oženi takvom ženom (poput njegove majke), postoje dvije zajedničke mogućnosti.

Ili će mu muž vremenom postati otac kroz poznati i rašireni mehanizam “identifikacije sa agresorom”, ili će istinski i svjesno ispraviti (možda ispraviti) loše ponašanje oca prema majci, ljubav prema svojoj ženi je takvu (“mučenicu”, koja ipak pati više nego što uživa); u najboljem slučaju, voleći je, ispraviće je i približiti onome što se zove Za normalnu ženu…

Kada muškarac gleda sa visine na ženu (ponekad s prezirom), to je loš znak za njegov budući brak ili život van braka. Tako je naučio da gleda na svaku ženu počevši od ranog ili kasnog djetinjstva, jer je tako njegov otac gledao na majku. A zašto njegov otac (deda, pradeda…) ovako gleda svoju ženu? Ovo je vekovima najčešći „pogled na ženskost“ u srpskim patrijarhalnim porodicama. Pogrdni odnos balkanskih muškaraca prema ženama najbolje se ogleda u srpskim narodnim poslovicama (neću ih sve nabrajati, možete ih naći u Vukovim narodnim poslovicama). Istraživanje poznatog našeg etnopsihologa Bojana Jovanovića pokazuje da pogrdni i prezirni odnos muškaraca prema ženama nije uvek slučaj, a slični podaci se mogu naći i u vrednom radu nemačkog lekara (Nemačka, 1985).

Muškarčev požudni pogled na ženu je uglavnom da bi je osvojio. Moje dugogodišnje iskustvo psihoterapeuta naučilo me je da su čovjekovi agresivni impulsi, njegova želja za posjedovanjem i moći, jači, uporniji i uporniji od njegovih naredbi. potreba.

Iako je želja za posjedovanjem prirodna kao dio agresivnog nagona (i muškog i ženskog), ova želja postaje izopačena kada muškarac iz nekog značajnog razloga postane i ostane dojenče od djetinjstva.
Muškarac koji užasnuto gleda ženu otkriva nesigurnog muškarca – nesigurnog i u romantične i u seksualne odnose – čiji mu otac i majka nisu dozvolili da stekne dovoljno samopouzdanja tokom djetinjstva, jer se njihovi postupci međusobno sukobljavaju. -Duhovno i seksualno postojanje. Ono što je poznato kao “kompleks kastracije” može se pojaviti rano kod sina, bilo od grubog oca koji “kastrira” ili od majke koja “kastrira” neku vrstu. Za takve muškarce žene predstavljaju stalnu opasnost. Ovi muškarci se ili nikada ne žene ili nesvjesno biraju da budu tip koji emaskulira žene. U ovom slučaju, kao iu svim drugim, uspješno, manje uspješno ili neuspješno odrastanje u djetinjstvu će odrediti budući odnos muškarca sa ženom.

Ženski stavovi o biznisu prevladavaju od industrijske revolucije i uspona kapitalizma na Zapadu, a danas gotovo dominiraju odnosom između muškaraca i žena.
I u brzopletom nabrajanju „šta muškarci misle o ženama“, ovo komercijalno gledište ukazuje na vrhunac otuđenja muškaraca od muškaraca, a time i od muškaraca ženama, i obrnuto. Umjesto da vide simpatiju, a onda možda i ljubav, muškarci vide žene (ali sve više i žene vide muškarce kao takve) kao objekte, a ne subjekte komunikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)