0pasan simptom, ako vam se suše usta ČEST0 – Ne ignorišite: M0guće je da patite od 0VE bolesti

Iako se često zanemaruje, suha usta mogu izgledati bezopasno, ali mogu poslužiti kao pokazatelj ozbiljnih bolesti koje se ne smiju zanemariti.

Jeste li upoznati s osjećajem suhoće u ustima? Može se javiti ujutro ili navečer, a prema riječima stručnjaka, uzroci koji stoje iza ovog neugodnog simptoma vrlo su različiti. Dok su neki razlozi benigni, drugi mogu ukazivati ​​na problem koji više zabrinjava…

Prisutnost suhih usta može poslužiti kao znak trovanja. Dehidracija može biti posljedica povraćanja i proljeva, ali ovaj se problem može riješiti kada se uspostavi ravnoteža vode u tijelu. Osim toga, suha usta također mogu biti simptom ozbiljnijih stanja, uključujući pankreatitis. Uz suha usta, pojedinci mogu osjetiti podrigivanje, mučninu, povraćanje, proljev i nelagodu na lijevoj strani trbuha. U takvim je slučajevima od iznimne važnosti potražiti liječničku pomoć.

Dijabetes se može manifestirati i kroz pojavu suhih usta. Ovaj fenomen također je povezan s gastritisom i kolecistitisom. Osim toga, pojedinci mogu osjetiti gorak okus u ustima i izdržati epizode žgaravice. Nadalje, jezik može pokazivati ​​bijelu ili povremeno žućkastu nijansu.

Suha usta čest su simptom povezan s anemijom, bolestima koje zahvaćaju žlijezde slinovnice i nedostatkom vitamina A. Osim toga, također može biti indikacija upale u ustima, koja može imati i benigne i maligne uzroke. U nekim slučajevima suhoća se može pripisati oštećenju živaca koje utječe na rad žlijezda slinovnica.

Prema mišljenju stručnjaka, ključno je ne zanemariti simptom suhih usta; stoga je vrlo preporučljivo potražiti liječničku pomoć.

U nedostatku bilo kakve temeljne bolesti, suha usta ne moraju biti pokazatelj bilo kakvih zdravstvenih problema.

Osjećaj suhoće u ustima nije uvijek znak ozbiljne bolesti; može se pripisati nečem posve benignom. Najbolji primjer je prevalencija ovog problema među pušačima. Osobe koje imaju začepljenost nosa prisiljene su udisati kroz usta, uzrokujući tako sušenje usne šupljine i neugodan osjećaj suhoće.

Suha usta čest su problem koji se može manifestirati i tijekom menopauze. To je neizbježan problem za osobe koje hrču, a može se osjetiti uz povišenu tjelesnu temperaturu i dehidraciju. Određeni lijekovi i pića mogu pridonijeti pojavi suhih usta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)