“Pred spavanje P0JEDITE 0VU V0ĆKU i ona će 0ČISTITI CREVA kao buldožer” – SAVETI DR ČUBRILA ZA BRZ0 PRAŽNJENJE CREVA koje trebate 0BAVEZN0 ISPR0BATI

Gostujući u emisiji Ordinacija na RTS-u, doktor Dejan Čubrilo, cijenjeni stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, opsežnim je objašnjenjem razbio zablude oko detoksikacije. U današnjem društvu detoksikacija je postala popularan trend. Međutim, ja osobno na to ne gledam kao na prolaznu modu, kao što je kratka detoksikacija ili post, ili konzumacija određenih sokova tijekom ograničenog vremena. Detoksikaciji treba pristupiti kao sustavnom procesu. Kada naše tijelo postane opijeno, to je jasan pokazatelj neravnoteže, a razumijevanje uzroka ove neravnoteže ključno je, osobito kada proizlazi iz nepromišljene prehrane.

Kada se hrana ne probavlja pravilno, postaje osjetljiva na utjecaj mikroorganizama poput bakterija i gljivica. Ova sićušna stvorenja uspijevaju u nehigijenskim uvjetima. Dr. Čubrilo ističe da naš fokus ne bi trebao biti samo razvoj lijekova, već i stvaranje okruženja koje destimulira njihovu potrebu. Osobe s masnom jetrom neizbježno će doživjeti povećanu razinu inzulina, budući da je primarna uloga inzulina stvaranje masti u jetri. Važno je napomenuti da konzumacija hrane ne stvara izravno kolesterol. Međutim, redovita konzumacija ćevapa i hamburgera može poremetiti probavu i potaknuti povećanje razine inzulina, što pak potiče stvaranje kolesterola u jetri. Ljudi s visokom razinom kolesterola često imaju i povišenu razinu inzulina. Ne gledam na svaku razinu kolesterola od 6 kao na katastrofalnu situaciju. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da izbjegavaju aktivnosti koje pridonose stvaranju kolesterola.
Moja je preporuka da pojedinci uključe antioksidanse u svoj režim prehrane. To se može postići konzumacijom skromnih količina voća i povrća, ukupno otprilike 50 do 100 grama. Ovi hranjivi izvori antioksidansa mogu se neprimjetno integrirati u cjelokupnu prehranu.

Šareno i vizualno privlačno voće, posebice biljke, imaju izvanrednu sposobnost snižavanja razine kolesterola. Naše prehrambene navike osmišljene su tako da izbjegavamo prekomjerni unos šećera, jer vodimo računa o porcijama koje konzumiramo, osiguravajući da naša gušterača ne bude preplavljena masnoćama. Za aromatiziranje koristimo samo minimalnu količinu masti, bez pretjerivanja. Nadalje, prioritet nam je dobrobit naših žučnih kanala uključivanjem bilja u našu prehranu i povremenim uživanjem u limunadi s đumbirom. Što mislite o sokovima za detoksikaciju? Ova pića prolaze proces miješanja, prešanja i pročišćavanja. Međutim, njihov utjecaj na tijelo potrošaču nije otkriven. Ključno je priznati da ovi sokovi mogu uzrokovati značajno povećanje razine inzulina, usporedivo s rezultatima testa opterećenja glukozom. Posljedično, razgradnja masti postaje izazovna, što rezultira stvaranjem kolesterola u jetri i nakupljanjem viška masti.
Konzumaciju ovako pripremljenih sokova treba ograničiti jer ih nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama. Osobno ne podržavam konzumaciju soka osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za ublažavanje utjecaja na gušteraču.

Ako vam se dogodi da vam ponestane soka, alternativa je konzumiranje voća i povrća koje je prvotno bilo predviđeno za sok. Međutim, postoji mala komplikacija koju treba razmotriti: što ako vašem probavnom sustavu nedostaje snage da pravilno razgradi ovu hranu? Osim toga, važno je napomenuti da stres može iscrpiti enzime u želucu. Postoji stroga zabrana konzumiranja masnoće, pa se sva jela pripremaju bez upotrebe maslinovog ulja, badema ili lješnjaka. U slučaju toksične jetre, ključno je izbjeći dodatno opterećenje ovog organa i omogućiti mu dovoljno vremena za ozdravljenje i detoksikaciju. Kada je u pitanju konzumacija mesa, poželjno je birati kuhano meso uz povrće. Tijekom detoksikacijskog režima vrlo se preporučuje potpuno izbaciti konzumaciju jaja. Uključivanje mlijeka je strogo zabranjeno u svim fazama procesa. Osobama starijim od 30 godina savjetuje se da se suzdrže od konzumacije mlijeka.
Proces probave mliječnih proizvoda predstavlja značajan izazov. Za uspješnu detoksikaciju potrebno je stimulirati crijeva iz stanja neaktivnosti u stanje aktivnosti. Učestalost pražnjenja crijeva služi kao pokazatelj, pri čemu je poželjna mjera minimalno jedna stolica dnevno. Metabolizam se, s druge strane, odnosi na sposobnost tijela da unesene hranjive tvari pretvori u energiju. Imati brz metabolizam ne znači stalno žuriti na zahod; nego označava učinkovitu pretvorbu energije. Nasuprot tome, višestruka stolica u jednom danu ukazuje na to da se tijelo bori da pravilno probavi hranu. Dr. Čubrilo sugerira da jedna datulja ili smokva ima izvanredna svojstva čišćenja crijeva, djelujući kao snažan buldožer i bager. Jednostavnim namakanjem datulje ili smokve u vodu i konzumiranjem prije spavanja osjetit ćete njezino umirujuće djelovanje te posljedično pročistiti crijeva i žuč.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)