ŠTA ZNAČI JULI U APRILU: “IMAT ĆEM0 PUN0 VEĆI PR0BLEM 0D VRUĆINA”

S dolaskom travnja došlo je do značajnih fluktuacija u vremenskim obrascima i pojave ljetnih temperatura. Činjenica da ovo neuobičajeno toplo vrijeme u travnju nije samo razlog za veselje, već i za brigu, navodi i obične pojedince i profesionalce na goruće pitanje – ako mjerač temperature već u travnju doseže gotovo trideset stupnjeva, što možemo predviđati u smislu ljetnih temperatura?

Stručnjake ljetne prilike u travnju nisu pretjerano iznenadile jer su već prvi mjeseci ove godine nagovještavali da će 2024. nadmašiti dosadašnje toplinske rekorde.

Prema riječima Ane Vuković Vimić, klimatologinje i profesorice na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, vrućine će se zadržati tijekom cijelog travnja.

Prema riječima profesora, sljedeći tjedan očekuje nas temperatura viša od mjesečnog prosjeka. Iako je teško prognozirati točnu prirodu ljeta, očito je da će ovo proljeće biti neobično toplo. Profesor ističe da primarna briga nije u samim povišenim temperaturama, već u potencijalnoj suši koja ih može pratiti.

Postojanost zimske suše u proljeće predstavlja značajnu prijetnju. Postoji zabrinutost da će suša potrajati, a ako se produži na ljetne mjesece, potencijalno može stvoriti ozbiljne probleme s opskrbom vodom, osobito u osjetljivim sektorima kao što je poljoprivreda. Vuković Vimić upozorava na tu opasnost, a trenutni podaci govore u prilog vjerojatnosti daljnje suše.

Prema riječima klimatologa, u vrijeme kada bi zemlja trebala dobivati ​​vodu od oborina i otapanja snijega, primjetan je nedostatak ovog vitalnog resursa. Kao rezultat toga, očekuje se da će razdoblja sa smanjenom dostupnošću vode biti pod još većim rizikom od suše, s obzirom na već sušne uvjete u zemlji.

Ističe značaj klimatskih promjena i skreće pozornost na uočljivu činjenicu da prosječna temperatura prolazi kroz zamjetne promjene.

Prema zaključku profesora, zima i proljeće su imali više temperature u odnosu na prethodne godine, a očekuju se točnije projekcije za nadolazeće ljeto, uz očekivanje da će se ovakav trend zagrijavanja zadržati.

U nastavku pogledajte sveobuhvatnu mjesečnu prognozu za ljeto 2024.

Predviđene vremenske prilike za mjesec travanj.
Očekuje se da će prosječna minimalna temperatura u travnju premašiti višegodišnji prosjek, uz predviđeno povećanje od 0,5ºC do 1,5ºC u odnosu na povijesni prosjek.

Predviđene vremenske prilike za mjesec svibanj.
U svibnju se očekuje da će srednja minimalna temperatura zraka biti viša od višegodišnjeg prosjeka, uz predviđeno povećanje od 0,5ºC do 1,0ºC u odnosu na prosjek.

Izgledi za mjesec lipanj su sljedeći.
U lipnju se očekuje da će srednja minimalna temperatura zraka biti iznad višegodišnjeg prosjeka, uz porast od oko 0,6ºC u odnosu na uobičajenu vrijednost.

Vremenska prognoza za mjesec srpanj je sljedeća.
U mjesecu srpnju očekuje se da će srednja minimalna temperatura zraka biti iznad višegodišnjeg prosjeka, uz porast od oko 1,0ºC u odnosu na prosjek.

Vremenska prognoza za mjesec kolovoz.
Prema Depou, očekuje se da će predviđena temperatura zraka u kolovozu premašiti višegodišnji prosjek, uz porast od oko 0,6ºC. Uz to, mala je vjerojatnost padalina.

Rujanska prognoza predviđa vremenske prilike za nadolazeći mjesec.
U rujnu se predviđa da će srednja minimalna temperatura zraka biti viša od višegodišnjeg prosjeka uz porast od oko 0,7ºC. Očekuje se da će se vrijeme kasnog ljeta zadržati tijekom rujna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)