GRČEVI U N0GAMA SU 0PASAN SIMPT0M: Evo na šta ukazuje BOL U LIST0VIMA i butinama!

Neprijatni osjećaji zatezanja ili grčevi u listovima, koji se mogu proširiti na bedra, mogu biti posljedica nedostatka minerala u tijelu, najčešće zbog prekomjernog znojenja. Međutim, ti simptomi često upućuju i na ozbiljne probleme poput suženja ili potpune blokade arterija na nogama.

Dr. Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije, ističe da područja zatezanja ili bolova jasno ukazuju na probleme s arterijama butine, te moguće suženje arterija u preponama ili karlici. Za dijagnostiku se obavlja pregled koji uključuje opipavanje pulsa na nozi i procjenu promjena na koži stopala zbog ishemije. Također se mjeri kolor Doplerov indeks, koji pokazuje omjer krvnog tlaka u nogama i krvnog tlaka u rukama, pružajući informacije o protoku krvi kroz manje krvne žile.

Nakon pregleda, doktor donosi odluku o eventualnoj hitnoj angiografiji ili kontrastnom snimanju i primjeni metode revaskularizacije, poput ugradnje stenta ili bajpasa, ukoliko je potrebno.

U slučaju da nema ozbiljnih vaskularnih suženja, preporučuje se liječenje. Redovna šetnja svakodnevno, čak i ako je bol prisutan, bitna je jer poboljšava protok krvi. Također, prestanak pušenja je od izuzetne važnosti, jer je dokazano da ubrzava i pogoršava aterosklerozu, često dovodeći do teških komplikacija poput gangrene, zaključuju ljekari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)