B0SANKA SE UDALA ZA MUŽA S DJEC0M, 0THRANILA IH, A DANAS J0J ISKLJUČUJU STRUJU “Sad kad sam nesposobna, NIK0ME ne trebam”

Srceparajuća priča o bosanskoj ženi odvija se dok je predano odgajala djecu svog supruga, samo da bi se susrela s potresnom stvarnošću da je oni sada odbijaju priznati.

Ramza Idrizović, mještanka Repnika, doživjela je sudbinu kakvu nijedna majka ne bi smjela doživjeti. Hrabro prepričava svoju priču o podizanju četvero djece koja biološki nisu bila njezina, uz svoje dvoje djece. Međutim, danas se nalazi sama, uz sebe samo kćeri, dok joj muž okrutno isključuje struju i uskraćuje joj toplinu koja joj je prijeko potrebna.

Nepravedno je što sam podvrgnut ovakvom tretmanu, jer sam uvijek bio odani sluga svima i ispunjavao svaku ulogu. Međutim, sada kada se ne mogu brinuti za sebe, zanemaren sam i zanemaren. Vrijedno je napomenuti da sam jednom njegovala novorođenče.

U trenutku njihovog upoznavanja, njen suprug je već imao iskustvo braka i bio je otac troje djece. Međutim, kasnije se doznalo da je imao još jedan brak te da je trudnu ženu izbacio iz zajedničkog stana. Ramza je bez oklijevanja poželjela dobrodošlicu djetetu u njihov život po njegovom dolasku.
Pri našem prvom susretu on je već bio otac troje djece. Bez mog znanja, ušao je u kuću mojih roditelja i natjerao trudnicu da pobjegne. Sada sam izoliran i neadekvatan. Kad se odvažim u polje radi rada, moj vlastiti stan ostaje nedostupan, prisiljavajući me da preskočim ogradu samo kako bih ušao u vlastito dvorište. Marljivo sam se pripremala, spremala ajvar i ostale namirnice za zimske mjesece. Međutim, kad je nastupila hladna sezona, našao sam se bez hrane jer je on sve zaključao, ostavljajući me bez svih potrepština.

Tijekom njihovog braka, Ramza je trpjela različite oblike patnje, zarobljena u situaciji u kojoj napuštanje supruga nije bila opcija zbog njegovog prijetećeg ponašanja. Sada, u starosti i slabosti, osjeća da više nikome ne vrijedi.

Zatekla sam se kako pomno promatram svog posinka dok namjerno gasi struju i grijanje, čak pažljivije nego što bih to učinila vlastitom djetetu. Bilo mi je nemoguće suočiti se s mužem zbog njegovog ponašanja, jer je upućivao zastrašujuće prijetnje, upozoravajući me da će me loviti i nanijeti štetu ako ga ikada napustim. Sada, okrutnom igrom sudbine, nalazim se bespomoćan i nesposoban ispunjavati svoje dužnosti, jer im više nije potrebna moja pomoć.

Uz svoje dvoje biološke djece, također sam preuzeo odgovornost za odgoj četvero djece drugih pojedinaca.

Trenutno osjećam gubitak pokretljivosti u nogama i nelagodu u kralježnici, zajedno s izazovima koji dolaze s upravljanjem dijabetesom i visokim krvnim tlakom. Unatoč ovim poteškoćama, odlučan sam ostati u udobnosti i familijarnosti vlastitog doma. Ovo je moja stvarnost i dajem sve od sebe da se snađem u njoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)