JE LI LIŠĆE VAŠEG KRASTAVCA P0ČEL0 ŽUTJETI? Razl0ga može biti više, ali JEDN0 JE SIGURN0 – svakako djelujte BRZ0!

Sezona uzgoja krastavaca je u punom jeku. Ako primijetite da se na lišću počinju pojavljivati ​​žute mrlje, morate saznati uzroke i poduzeti učinkovite mjere. Inače riskirate gubitak žetve.

Prepoznajte lako otklonive uzroke
Žućenjem lišća krastavac jasno daje do znanja da je u opasnosti. Postoji nekoliko razloga za prijetnju. Pomoću metode eliminacije možete jednostavno utvrditi uzrok i brzo popraviti situaciju.

Gubi li lišće svoju bujnu zelenilu i biljke općenito klonu?

Kriv je nedostatak navodnjavanja, osobito za sparnih i suhih dana. Ljeti se krastavci moraju svakodnevno zalijevati, jer stvaraju plodove kojima je za rast potrebno mnogo vode (plod krastavca sadrži oko 95% vode).

Da li lišće žuti i uvija se, je li biljka općenito nezdrava?

U ovom slučaju nedostaje joj dovoljno hrane i svjetla. Kako biste to brzo popravili, upotrijebite višekomponentno gnojivo u mješavini za lonce. To je jedini način da se osigura da hrana odmah stigne do biljke. Trganjem lišća i bočnih izdanaka olakšat ćete rast biljke.

Žuto lišće, zaostao ukupni rast i uvrnuti plodovi?

Možda je kriva nedovoljna temperatura. Krastavci vole toplinu. U vanjskim krevetima mogu patiti od hladnoće, osobito noću. U tom slučaju noću preko izrasline stavite bijeli netkani materijal. Nemojte ga zaboraviti ujutro skinuti, inače bi se bolest mogla proširiti na krastavce.

Uzrok je plijesan
Najčešća bolest krastavaca je plamenjača (Peronospora cubensis). Kao i kod većine plijesni, njezina pojava ovisi o toplim i vlažnim uvjetima. Gljivični miceliji se pričvršćuju za donje strane lišća.

Time se stvaraju naslage patogena koji su u stanju uništiti cijelu biljku u kratkom vremenu. U početku su simptomi jedva vidljivi, pa ih je lako zamijeniti s drugim uzrocima žućenja lišća.

Na lišću se pojavljuju neugledne žute pjege koje širenjem gljivice posmeđe. Kako biljno tkivo odumire, cijeli list na kraju postaje smeđi i izgleda suho.

Kako liječiti biljku zahvaćenu plijesni
Ako biljke pokažu napad gljivica, shvatite to kao prijetnju cijelom usjevu. Plijesni se brzo šire i njihove se spore zrakom šire na velike udaljenosti. Ako vaš susjed uzgaja biljke tikve koje su zaražene plijesni, lako će se ova bolest proširiti na vaše krastavce.

Dakle, što učiniti kada se pojavi? Zaraženo lišće odmah otkinuti i zbrinuti, upotrijebiti odgovarajuće sredstvo za prskanje, npr. Akrobat, Kuprikol. Također možete koristiti mudru antifungalnu spužvu Pythium oligandrum.

Što učiniti da spriječite napad
Prevencija je bitna! Birajte sorte koje su imune na gljivične bolesti. Pridržavajte se načela uzgoja kao što su kvalitetno tlo, svjetlost, redovito zalijevanje, odgovarajuća temperatura.

U stakleniku krastavce privežite okomito, biljnu masu prozračite lomljenjem peteljki i uklanjanjem lišća. Često provjetravajte.

Osigurajte pristup zraka između pojedinih biljaka čak i kada krastavce uzgajate na vanjskim gredicama. Utjecat ćete na to na samom početku sjetve ili sadnje koja ne smije biti jako gusta.

Pravilna gnojidba podržat će zdravlje biljaka koje su jače i otpornije na bolesti i štetočine. Na korijenje nanosi preventivnu pametnu spužvu koja se može natjecati s plijesni i pepelnicom. Antifungalna gljiva ne razmnožava se samo na biljci, već iu okolini. Time se sprječava stvaranje plijesni koje se mogu širiti u tlu.

Završna riječ. Budite dobri promatrači i redovito provjeravajte uzgojene usjeve. Jedino se tako može izbjeći eventualno zanemarivanje prevencije i razvoj bolesti.

preuzeto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)