Ako hoćete da DIJETE D0BR0 UČI, morate se 0VAK0 P0NAŠATI: Čuveni ruski PSIH0L0G dao 12 savjeta R0DITELJIMA

Pubertet je najteži period u životu vašeg deteta, to je vreme složenih psihičkih i fizičkih promjena.

Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako izabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kom trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru. Ako ne želite da dozvolite da škola slomi vaše dijete, ovih 12 savjeta će vam biti od velike pomoći, pišu “Detinjarije“…

1 Prije škole djecu ne treba opterećivati. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman da prima veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

2 Nemojte za đaka prvaka tražiti “jaku školu”. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose sa prijateljima iz odkeljenja ako žive u komšiluku.

3 Prva učiteljica ne treba da bude stroga nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato idite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

4 Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije sedmice na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: “Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.”

5 Prestanite da zapitkujete šta je bilo na svakom času i da pretjerano reagujete na ocjene. Neka tema škole postane tabu. Ako dijete želi da razgovara o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kliještima izvlačiti riječi iz usta.

6 Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi da vodite računa. Mislite malo na sebe – to dijete trebalo bi da vas pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

7 Naravno da svom djetetu možete pomoći. Ali dijete prvo treba da pita: “Mama, ja ovo ne razumijem?” A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate da li je sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

8 Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte da prvo razgovarate s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema fajde – idite dalje. Možete ga prebaciti u drugo odjeljenje pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

9 Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim promjena. Upravo u to doba djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje samoubistva – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

10 Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. I nastavite da radite po svome.

11 Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba da pruža radost, a ne da se iskorištava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje “šta čuči u njemu?” Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

12 Najvažnije je da naučite da svoje dijete prihvatate ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jeste i šta god da radi. Da, kad bude imao 15, biće teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)