1O NAČINA NA K0JE POVRIJEĐUJEMO R0DITELJE, A DA TOGA NISM0 NI SVJESNI: JEDAN 0D najvećih grijehova P0ČINJE 0VAK0

Najveći grijeh je onaj prema starim roditeljima i nemoćnom djetetu, stoga budite posebno pažljivi prema najdražim ljudima

Većina nas sasvim nesvesno povređuje roditelje. Da biste izbjegli ovaj veliki grijeh, predlažemo vam da pročitate sljedeći tekst.

10 načina na osnovu kojih povrijeđujemo naše roditelje, a da toga nismo ni svjesni:

1 Zanemarujemo ih

Osnovali smo porodicu. Imamo djecu, posao, obaveze. Život teče i po nekad prođe i po dvije nedelje a da se ne sjetimo da pozovemo roditelje. Nekad prođe i godina dana a da ne odemo do njih i obiđemo ih. Vodite računa, ako danas ne odete do njih, možda će sutra biti kasno.

2 Kažemo stvari koje ih vrijeđaju

Evo nekoliko fraza kojima vrijeđamo naše roditelje: “Mrzim te”, “Dosadan/na si”, “Prestani da se žališ”, “Prestani da me zoveš” i td.
Zapitajte se samo da li biste voljeli da se vaše dijete vama obraća ovim riječima?

3 Ne raspitujemo se o njihovom zdravlju

Postoje oni roditelji koji se stalno žale da ih boli ovo ili ono. Dok s druge strane njih 50% trpi bolove i nikad se ne požali. Upitajte ih za zdavlje, jer im možda možete olakšati, ako ne pravim savjetom ili odgovarajućom negom, onda samo time što ćete ih saslušati.

4 Ne pomažete ih finansijski

Većina penzionera u Srbiji živi na ivici siromaštva. Ukoliko nemate dovoljno novca da im pomognete finansijski, onda možete da im odnesete hranu, kupite drva i td. Oni su vaša obaveza, kao što ste vi do juče bili njihova.

5 Ne odlazite na porodične skupove, slave, rođendane

Vi ste im najbliži od sve rodbine i vjerovatno čekaju da dođete i da im uveličate skup. Stoga otkažite poslovni sastanak, uzmite slobodan dan i posjetite mamu i tatu.

6 Ne poštujete ih i nikada im se niste zahvalili

Smatra se grijehom ako precjenjujemo sebe, a podcjenjujemo druge. Najviše dugujemo majci koja nam je podarila život.

7 Krijemo informacije o svom privatnom životu od roditelja

Ako prečesto izgovarate rečenicu: “Mama, to nije tvoja stvar!” onda negde sigurno griješite. Ne morate ulaziti u detalje, ali svoje roditelje morate obavijestiti o osnovnim detaljima iz svog života.

8 Nismo strpljivi sa njima

Oni zaslužuju najviše strpljenja od nas. Upamtite: oni su vas učili kako da hodate, jedete, pričate, vozite bicikl, plivate…. Koliko su samo strpljivi bili…

9 Ne čuvate sjećanje na njih

Fotografišite ih koliko god možete. Kada se smiju, kada su tužni, kada razmišljaju, grle svoje unuke… Sutra će vam ostati samo te fotografije..

10 Tretirate ih kao da su mala djeca

Oni nisu djeca i imaju više životnog iskustva od vas. Poštujte ih, i poštujte njihove odluke.

(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)