0TV0RITE usta i 0dmah saznajte KAKV0 vam je zdravlje! Boja jezika UP0Z0RAVA na 0ZBILJNE PR0BLEME! Definitivno NEM0JTE zanemariti 0V0

Vaš jezik može reći mnogo o tome što se stvarno događa u vašem tijelu. Ovdje ćete pronaći najčešće simptome koje ne smijete zanemariti.

Jezik je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ne samo da vam pomaže u žvakanju i gutanju hrane, već je i jedan od dijelova usta koji su ulazna vrata u tijelo za milijune virusa i bakterija. Zato je također važno voditi računa o oralnoj higijeni i svakodnevno prati jezik. U suprotnom, možete se suočiti s nizom neugodnih stanja koja mogu utjecati na vaš život. No, izgled vašeg jezika također može puno reći o vašem zdravlju. Ovo su najčešći znakovi koje nikako ne smijete zanemariti, kaže dr. Elaine K. Luo.

Kvrgav jezik prekriven žućkastim premazom
Uzrok žućkastih naslaga na jeziku u većini je slučajeva gljivica candida albicans, koja je odgovorna i za vaginalne infekcije. Obično pogađa ljude s oslabljenim imunološkim sustavom koji su na kemoterapiji, uzimaju antibiotike ili imaju imunosupresivne bolesti. Ako osjetite ovaj simptom, svakako biste trebali posjetiti svog liječnika opće prakse što je prije moguće.

Ljubičasta boja jezika
Ako ste primijetili da vam je jezik ljubičast ili slične nijanse, vjerojatno imate problema s cirkulacijom krvi. Među najčešćim su visoki kolesterol, visoki krvni tlak, dijabetes ili kronični bronhitis. U ovom slučaju, opet je važno što prije posjetiti stručnjaka i započeti pravodobno liječenje.

Crn i dlakav jezik
Ovaj se simptom javlja kada okusni pupoljci na jeziku rastu više nego inače, uglavnom zbog invazije bakterija. No, ovaj problem može biti uzrokovan i učestalim pušenjem, prekomjernom konzumacijom velikih količina kave, dehidracijom ili suhim ustima te korištenjem određenih lijekova. Međutim, ako vam je jezik samo dlakav, to je stanje koje se zove paratrihoza, a može se pojaviti posebno nakon operacije uklanjanja tumora.

Jezik s crvenim lezijama
Od ovog simptoma posebno pate kronični pušači. Ako su lezije male, možda ne predstavljaju nikakav rizik, ali ako se ne liječe, mogu se pogoršati i dovesti do raka jezika. Ako se i vi borite s lezijama, bolje je da se što prije obratite svom liječniku opće prakse koji će vam preporučiti odgovarajući postupak liječenja.

Čirevi na jeziku
Čirevi su male, bolne lezije koje se mogu pojaviti na jeziku ako ste stalno pod stresom ili imate slab imunološki sustav. Obično prolaze sami, ali možete koristiti masti ili infuzije za brže liječenje.

Jezik s pukotinama
Baš kao što ljudi s godinama dobiju bore oko očiju, mogu se početi pojavljivati ​​i na jezicima. U ovom slučaju, međutim, više je riječ o pukotinama, koje su u principu bezopasne, ali kada se pojave treba održavati dobru oralnu higijenu kako se u njima ne bi skupljale bakterije i izazivale neugodan miris ili nelagodu.

Jezik s bijelim lezijama
Ako na svom jeziku primijetite bijelo obložene lezije koje su bolne, trebali biste odmah potražiti pomoć. Ovo stanje, također poznato kao leukoplakija, ozbiljno je stanje koje može dovesti do raka. Najčešće se ovaj problem javlja osobito kod kroničnih pušača.

Izvor: Healthline, Healthline

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)